Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
135 min.

Pyszny przepis na pieczonego kurczaka. Marynata z dodatkiem morelowego dżemu nadaje wyjątkowego owocowego posmaku. Najlepiej podawać z ryżem.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 2 kg), podzielony na 8 kawałków
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki (60 ml) miodu
  • 2 łyżki dżemu morelowego

Przygotowanie:

1Kurczaka posypać papryką, pieprzem i curry. Włożyć do brytfanki.

2W miseczce wymieszać musztardę z miodem i dżemem, polać tym kurczaka i wstawić do lodówki na 1 godzinę (albo na całą noc).

3Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 1 godzinę, od czasu do czasu smarując marynatą.

Porcja dla:

7 osób