Czas przygotowania:
35 min.
Całkowity czas:
215 min.

Lody kupowane w sklepie rzadko zawierają jeżyny, dlatego warto dodać je do mrożonego deseru własnej roboty. Aromatyzowane skórką z pomarańczy lody są bardzo lekkie, przyrządza się je bowiem z dodatkiem jogurtu greckiego. Są też smaczne i mają ładny kolor.

Składniki:

  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • skórka drobno otarta z 1 pomarańczy
  • 1 duże jajko
  • 2 duże żółtka
  • 55 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 125 g jeżyn, do przybrania

Przygotowanie:

1Wlać mleko do rondla o grubym dnie. Dodać skórkę z pomarańczy i podgrzewać, aż mleko będzie bardzo gorące. Utrzeć w misce całe jajko z żółtkami, cukrem, mąką kukurydzianą i esencją waniliową na jasny krem.

2Wlać mleko do kremu jajecznego, następnie przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.

3Kiedy krem jajeczny ostygnie, utrzeć go z jogurtem. Wlać całość do maszynki do lodów i ukręcić zgodnie z zaleceniami producenta. Lody powinny być gęste.

4Jeśli nie mamy maszynki do lodów, można krem jajeczny wymieszany z jogurtem wlać do odpowiedniego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny, a kiedy zacznie tężeć wokół brzegów, przełożyć do miski i starannie ubić trzepaczką lub ręcznym mikserem, żeby rozdrobnić kryształki lodu. Następnie wlać z powrotem do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1½ godziny.

5Włożyć jeżyny do rondla. Dodać cukier i łyżkę wody. Podgrzewać, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1–2 minuty, żeby lekko odparowały. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przetrzeć owoce przez nylonowe sito.

6Jeśli używamy maszynki do lodów, należy przełożyć lody do sztywnego pojemnika plastikowego i delikatnie połączyć z przecierem, żeby uzyskać marmurkowy efekt. Jeśli zamrażaliśmy lody w pojemniku, należy przełożyć je do miski, starannie ubić, żeby zrobiły się miękkie, dodać przecier i przelać z powrotem do pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na 3 godziny lub na całą noc, aż zrobią się twarde (mrożony jogurt można przechowywać w zamrażalniku w zamkniętym pojemniku do 3 miesięcy).

7Około 45 minut przed podaniem wyjąć jogurt z zamrażalnika, żeby trochę się rozmroził. Nałożyć do szklanych pucharków i udekorować całymi jeżynami.

Porcja dla:

4 osób