Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Danie inspirowane kuchnią grecką. Pyszna zapiekanka z kabaczków, przekładana sosem z cukinii i mielonego indyka, posypana serem.

Składniki:

  • 2 kabaczki
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

1Kabaczki obrać i pokroić w 1 cm plastry, opószyć solą i tymiankiem, skropić oliwą. Podsmażyć z obu stron na patelni, odłożyć na bok.

2Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cukinię. Dodać czosnek i cebulę, wymieszać i smażyć przez 10 minut.

3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

4Dodać mięso i starte marchewki, wymieszać i smażyć przez kilka minut.

5W misce roztrzepać jajka i wymieszać z masą mięsno-warzywną. Doprawić solą i pieprzem.

6W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę kabaczków, przełożyć warzywami z mięsem i ponowie ułożyć warstwę kabaczków. Wierzch posypać pokruszonym serem.

7Piec przez 15 minut.

Porcja dla:

8 osób