20 min.
40 min.
60 min.
Danie inspirowane kuchnią grecką. Pyszna zapiekanka z kabaczków, przekładana sosem z cukinii i mielonego indyka, posypana serem.
Składniki:
- 2 kabaczki
- 1 łyżka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 1 cukinia
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
1Kabaczki obrać i pokroić w 1 cm plastry, opószyć solą i tymiankiem, skropić oliwą. Podsmażyć z obu stron na patelni, odłożyć na bok.
2Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cukinię. Dodać czosnek i cebulę, wymieszać i smażyć przez 10 minut.
3Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
4Dodać mięso i starte marchewki, wymieszać i smażyć przez kilka minut.
5W misce roztrzepać jajka i wymieszać z masą mięsno-warzywną. Doprawić solą i pieprzem.
6W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę kabaczków, przełożyć warzywami z mięsem i ponowie ułożyć warstwę kabaczków. Wierzch posypać pokruszonym serem.
7Piec przez 15 minut.
Porcja dla:
8 osób