Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ciasto doskonałe do pierogów na słono i na słodko – miękkie i cienkie. Zobacz nasz film video z tym przepisem i naucz się lepić pierogi krok po kroku!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 litra ciepłej wody
  • 80 g masła
  • sól do gotowania pierogów

Przygotowanie:

1Na stolnicy zrobić kopczyk z mąki, zrobić w niej zagłębienie na pozostałe składniki. Wbić jajka, dodać masło, wlać część wody i zacząć wyrabiać.

2Stopniowo dodawać wodę. Jeśli ciasto będzie się kleić do stolnicy, podsypać mąką. Ma być miękkie i gładkie.

3Odkroić 1/4 ciasta i rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy posypanej mąką.

4Wykrawać szklanką kółka. Resztki ciasta zebrać, uformować kulę i ponownie rozwałkować tak, aby zużyć całe ciasto.

5Nakładać łyżeczką ulubiony farsz na środek kółek i sklejać je wzdłuż brzegów. Pierogi odkładać na ściereczkę i przykrywać drugą ściereczką aby nie obeschły.

6W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody. Do wrzątku wrzucać partiami pierogi (aby w garnku nie było za tłoczno). Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.

7Kiedy wypłyną na powierzchnię poczekać jeszcze krótką chwilkę i wyjmować łyżką cedzakową na durszlak.

Porcja dla:

80 osób