30 min.
15 min.
45 min.
Ciasto doskonałe do pierogów na słono i na słodko – miękkie i cienkie. Zobacz nasz film video z tym przepisem i naucz się lepić pierogi krok po kroku!
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 1/2 litra ciepłej wody
- 80 g masła
- sól do gotowania pierogów
Przygotowanie:
1Na stolnicy zrobić kopczyk z mąki, zrobić w niej zagłębienie na pozostałe składniki. Wbić jajka, dodać masło, wlać część wody i zacząć wyrabiać.
2Stopniowo dodawać wodę. Jeśli ciasto będzie się kleić do stolnicy, podsypać mąką. Ma być miękkie i gładkie.
3Odkroić 1/4 ciasta i rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy posypanej mąką.
4Wykrawać szklanką kółka. Resztki ciasta zebrać, uformować kulę i ponownie rozwałkować tak, aby zużyć całe ciasto.
5Nakładać łyżeczką ulubiony farsz na środek kółek i sklejać je wzdłuż brzegów. Pierogi odkładać na ściereczkę i przykrywać drugą ściereczką aby nie obeschły.
6W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody. Do wrzątku wrzucać partiami pierogi (aby w garnku nie było za tłoczno). Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
7Kiedy wypłyną na powierzchnię poczekać jeszcze krótką chwilkę i wyjmować łyżką cedzakową na durszlak.
Porcja dla:
80 osób