Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Niczym kolory polskiej jesieni, hiszpańskie oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od słomkowo żółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje też różnorodność smaków, którymi obdarzają nas hiszpańskie oliwki i niezliczone możliwości ich serwowania.

Składniki:

  • 250 g osuszonych czarnych oliwek
  • 6 filetów anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki marynowanych kaparów
  • mała garść liści pietruszki
  • 3 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

1Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają, następnie miksujemy wszystkie składniki w blenderze. Na koniec dodajemy drobno startą skórkę z cytryny i cytrynowy sok do smaku.

2Podajemy do świeżego chleba, krakersów i innych rodzajów pieczywa. Tapenadę można przechowywać w słoiku w lodówce do 2 tygodni.

Porcja dla:

300 osób