Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Niczym kolory polskiej jesieni, hiszpańskie oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od słomkowo żółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje też różnorodność smaków, którymi obdarzają nas hiszpańskie oliwki i niezliczone możliwości ich serwowania.
Składniki:
- 250 g osuszonych czarnych oliwek
- 6 filetów anchois
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki marynowanych kaparów
- mała garść liści pietruszki
- 3 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek
- 1 cytryna
Przygotowanie:
1Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają, następnie miksujemy wszystkie składniki w blenderze. Na koniec dodajemy drobno startą skórkę z cytryny i cytrynowy sok do smaku.
2Podajemy do świeżego chleba, krakersów i innych rodzajów pieczywa. Tapenadę można przechowywać w słoiku w lodówce do 2 tygodni.
Porcja dla:
300 osób