Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Pyszny gulasz z wołowiny. Ten przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej, w której tradycyjnie do tej potrawy dodaje się kwaśną śmietanę.
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Mięso lekko rozbić tłuczkiem. Pokroić w poprzek włókien w cienkie paski o grubości 0,5 cm.
2Paski wołowiny obtoczyć w mące.
3Na patelni rozgrzać olej i zrumienić mięso, smażąc przez 3-5 minut. Dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody lub bulionu.
4Przykryć i dusić na małym ogniu przez 20-25 minut. Czas gotowania zależy od mięsa, czasami potrzeba około godziny, aby zmiękło.
Porcja dla:
4 osób