Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszny gulasz z wołowiny. Ten przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej, w której tradycyjnie do tej potrawy dodaje się kwaśną śmietanę.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Mięso lekko rozbić tłuczkiem. Pokroić w poprzek włókien w cienkie paski o grubości 0,5 cm.

2Paski wołowiny obtoczyć w mące.

3Na patelni rozgrzać olej i zrumienić mięso, smażąc przez 3-5 minut. Dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody lub bulionu.

4Przykryć i dusić na małym ogniu przez 20-25 minut. Czas gotowania zależy od mięsa, czasami potrzeba około godziny, aby zmiękło.

Porcja dla:

4 osób