30 min.
150 min.
180 min.
Klasyczne francuskie danie z kurczaka, które jest bardzo szybkie i proste. Aby smak sosu był lepszy trzeba użyć czerwonego wina o bogatym smaku. Podawać z ziemniakami i przystawką z warzyw.
Składniki:
- 1 bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku
- 1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml wody
- 150 g boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 2 małe cebulki, drobno posiekane
Przygotowanie:
1W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło i podsmażyć kurczaka, aż się przyrumieni. Dodać cebulę, szalotkę, czosnek i marchew. Smażyć przez 5 minut, a następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać wino, wodę i koncentrat pomidorowy, a następnie bukiet przypraw; doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.
2W międzyczasie umyć pieczarki, usunąć nóżki, a kapelusze pokroić w plasterki. W patelni, na średnim ogniu podsmażać boczek przez 5 minut, dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu przez 6-7 minut. Przełożyć mieszaninę na duży półmisek i trzymać w ciepłym miejscu (najlepiej w ciepłym piekarniku).
3Wyjąć kurczaka z patelni i przełożyć na półmisek z grzybami. Sos gotować przez 5 minut na dużym ogniu, aby zgęstniał. Wątróbkę rozgnieść dobrze widelcem w miseczce i dodać do sosu. Przecedzić sos przez sito i polać nim zawartość półmiska. Posypać natką pietruszki i podawać.
Porcja dla:
6 osób