Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

To ulubiona potrawa dzieci! Ale dorośli również się jej nie oprą! Chrupiące kawałki kurczaka można maczać w sosie przygotowanym zgodnie z upodobaniem.

Składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 120 g bułki tartej
  • 40 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 115 g masła, roztopionego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.

2Piersi kurczaka pokroić na 4 cm kawałki. W misce wymieszać bułkę tartą z serem i przyprawami. Do oddzielnej miski wlać roztopione masło.

3Kawałki kurczaka maczać w maśle, a następnie panierować w mieszance bułki tartej. Układać pojedynczą warstwę na blaszce. Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób