15 min.
15 min.
30 min.
Kolorowy, pyszny i sycący omlet, który technicznie rzecz biorąc jest rodzajem frittaty. Prosty i szybki do zrobienia stanowi doskonałą i względnie lekką przekąskę dobrą nie tylko na śniadanie.
Składniki:
- 1/2 małej zielonej papryki (100 g)
- 1/2 małej czerwonej papryki (100 g)
- 1/2 małej czerwonej cebuli (60 g)
- 1 mały pomidor (120 g)
- 100 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
Przygotowanie:
1Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną (ok. 5 mm) kostkę. Podobnie kroimy również cebulę. Pomidora rozkrajamy i usuwamy ewentualny nadmiar łyka, ale pozostawiamy skórkę. Kroimy na kostkę taką samą lub nieco większą niż papryka i cebula. Mielone mięso na wszelki wypadek rozdrabniamy dodatkowo nożem, aby się nie sklejało.
2Jajka dokładnie ubijamy, aby stały się puszyste, w międzyczasie dodając do nich sól, pieprz i mieloną słodką paprykę. Następnie mieszamy je dokładnie z pokrojoną papryką, pomidorami, cebulą i mielonym mięsem.
3Na dużej patelni (ok. 28 cm) ze średniej wysokości krawędzią rozgrzewamy na średnim ogniu 2-3 łyżki oliwy. Wlewamy na nią masę z jajek i dodatków, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy przez ok. 8 minut na niezbyt dużym ogniu, w międzyczasie dzieląc omlet miękką łopatką na 4 ćwiartki i co jakiś czas nim poruszając. Nadmiar płynu rozlewamy wzdłuż krawędzi patelni, aby się ściął. Spodnia część omletu powinna lekko zbrązowieć, a górna być bliska ścięcia się.
4Ostrożnie zdejmujemy ćwiartki omleta z patelni i odkładamy na chwilę na bok. Na patelnię wlewamy jeszcze 1 łyżkę oliwy i dobrze rozgrzewamy. Ćwiartki omleta kładziemy na patelni raz jeszcze (najlepiej parami), tym razem jednak górną stroną do dołu, i dosmażamy przez ok. 2 minuty do lekkiego zarumienienia.
5Podajemy od razu na ciepło, najlepiej z lekkim pszennym pieczywem.
Porcja dla:
4 osób