Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ten przepis to moja wersja słynnych ostryg Rockefellera. Danie zawdzięcza swą nazwę niezwykłemu bogactwu smaków. Ostrygi są zapiekane w maślano-serowym sosie z dodatkiem szpinaku. Podaj to jak przystawkę, a goście będą zachwyceni!

Składniki:

  • 48 świeżych ostryg w skorupkach
  • 1,5 szklanki (350 ml) piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 7 ziaren czarnego pieprzu
  • 115 g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku

Przygotowanie:

1Ostrygi oczyścić i włożyć do dużego garnka. Wlać piwo i tyle wody aby zakryć ostrygi. Dodać czosnek, sól i ziarna pieprzu. Zagotować, odstawić z ognia i odcedzić. Wystudzić.

2Kiedy ostrygi przestygną, otworzyć je i wyrzucić górną część skorupy. Ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.

3W rondelku rozpuścić masło. Dodać cebulę i czosnek i podsmażyć, aż zmiękną. Zmniejszyć ogień, dodać szpinak i sery. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż sery się roztopią. Dodać mleko, doprawić solą i pieprzem. Za pomocą łyżki nakładać sos na każdą ostrygę, tak aby wypełnił skorupkę. Posypać bułką tartą.

4Piec na złoty kolor przez około 8-10 minut.

Porcja dla:

16 osób