30 min.
30 min.
60 min.
Ten przepis to moja wersja słynnych ostryg Rockefellera. Danie zawdzięcza swą nazwę niezwykłemu bogactwu smaków. Ostrygi są zapiekane w maślano-serowym sosie z dodatkiem szpinaku. Podaj to jak przystawkę, a goście będą zachwyceni!
Składniki:
- 48 świeżych ostryg w skorupkach
- 1,5 szklanki (350 ml) piwa
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 7 ziaren czarnego pieprzu
- 115 g masła
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
Przygotowanie:
1Ostrygi oczyścić i włożyć do dużego garnka. Wlać piwo i tyle wody aby zakryć ostrygi. Dodać czosnek, sól i ziarna pieprzu. Zagotować, odstawić z ognia i odcedzić. Wystudzić.
2Kiedy ostrygi przestygną, otworzyć je i wyrzucić górną część skorupy. Ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
3W rondelku rozpuścić masło. Dodać cebulę i czosnek i podsmażyć, aż zmiękną. Zmniejszyć ogień, dodać szpinak i sery. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż sery się roztopią. Dodać mleko, doprawić solą i pieprzem. Za pomocą łyżki nakładać sos na każdą ostrygę, tak aby wypełnił skorupkę. Posypać bułką tartą.
4Piec na złoty kolor przez około 8-10 minut.
Porcja dla:
16 osób