Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
110 min.

Paluchy, które można chrupać same (zamiast niezdrowych chipsów!) lub jeść, jako dodatek do barszczu. Świetnie pasują do piwa!

Składniki:

  • 250 g margaryny lub masła
  • 500 g (3 szklanki) mąki
  • 70 g świeżych drożdży
  • 250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 20 g startego żółtego sera
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

1W misce wymieszać margarynę z mąką, drożdżami i śmietaną i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia.

2Rozgrzać piekarnik do 180°C.

3Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić w paseczki o długości około 15 cm i szerokości 1 cm. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słodką papryką i żółtym serem.

4Natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.

Porcja dla:

10 osób