20 min.
10 min.
30 min.
Oto paseczki soli w panierce upieczone tak, żeby były chrupkie z zewnątrz, a soczyste i delikatne w środku. Podajemy je z kremowym sosem tatarskim, który jest doskonałym uzupełnieniem dań rybnych. Młode ziemniaki i pomidorki koktajlowe świetnie smakują z tą potrawą.
Składniki:
- 450 g filetów z soli lub płastugi bez skóry
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 75 g drobnej bułki tartej
- 2 łyżki ziarna sezamowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Pokroić filety rybne w poprzek na kawałki o wymiarach 6 × 2 cm.
2Wymieszać mąkę z solą i pieprzem, wysypać na talerzyk. Wlać roztrzepane jajko na drugi talerzyk, a na trzecim wymieszać bułkę tartą z ziarnem sezamowym. Obtoczyć kawałki ryby w mące, otrzepać z jej nadmiaru, zamoczyć w jajku i obtoczyć starannie w bułce tartej.
3Nasmarować oliwą z oliwek dużą teflonową blachę i ułożyć rybę w jednej warstwie. Piec przez 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5 minut, aż ryba stanie się chrupka i zarumieni się na jasnozłocisty kolor.
4Przygotować sos tatarski. Utrzeć wszystkie składniki i przelać do 4 małych miseczek. Jeść, maczając kawałki ryby w sosie tatarskim.
Porcja dla:
4 osób