Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Oto paseczki soli w panierce upieczone tak, żeby były chrupkie z zewnątrz, a soczyste i delikatne w środku. Podajemy je z kremowym sosem tatarskim, który jest doskonałym uzupełnieniem dań rybnych. Młode ziemniaki i pomidorki koktajlowe świetnie smakują z tą potrawą.

Składniki:

  • 450 g filetów z soli lub płastugi bez skóry
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 75 g drobnej bułki tartej
  • 2 łyżki ziarna sezamowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Pokroić filety rybne w poprzek na kawałki o wymiarach 6 × 2 cm.

2Wymieszać mąkę z solą i pieprzem, wysypać na talerzyk. Wlać roztrzepane jajko na drugi talerzyk, a na trzecim wymieszać bułkę tartą z ziarnem sezamowym. Obtoczyć kawałki ryby w mące, otrzepać z jej nadmiaru, zamoczyć w jajku i obtoczyć starannie w bułce tartej.

3Nasmarować oliwą z oliwek dużą teflonową blachę i ułożyć rybę w jednej warstwie. Piec przez 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5 minut, aż ryba stanie się chrupka i zarumieni się na jasnozłocisty kolor.

4Przygotować sos tatarski. Utrzeć wszystkie składniki i przelać do 4 małych miseczek. Jeść, maczając kawałki ryby w sosie tatarskim.

Porcja dla:

4 osób