Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Papryka niespodzianka-papryka faszerowana. To zdrowe, lekkie i bardzo smaczne danie.

Składniki:

  • 5 papryk (różne kolory)
  • 1 cebula
  • 1 pakowanie sera feta
  • ok. 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1Umyj dokładnie papryki i cebulę.

2Z papryk odkrój „daszki” (górę z papryki), wyjmij środek.

31 paprykę i pół cebuli posiekaj w kostkę.

4Pokrój ser feta w kostkę.

5Mięso wymieszaj z jajkiem, papryką, serem feta i cebulą dodaj sól i pieprz.

6Usmaż mięso na niewielkiej ilości oleju.

7Faszeruj papryki mięsem a „daszkiem” zakryj.

8Piecz paprykę w piekarniku z termoobiegiem w 200 stopniach C dopóki papryka nie zrobi się miękka (ok.40 minut).

9Zrób sos z majonezu takiej samej ilości śmietany kilku kropelek magi i połowy płaskiej łyżeczki czosnku.

10Podawaj na ciepło z sosem.

Porcja dla:

4 osób