Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
To oryginalna i pyszna potrawa. Parówki w cieście ziemniaczanym, które się panieruje i smaży na patelni.
Składniki:
- 600 g surowych ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 6 cienkich parówek
- 3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Surowe ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i zemleć . Połączyć z mąką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
2Cienkie parówki obrać z folii, przekroić na połówki i obtoczyć ziemniaczaną masą.
3Rozkłócić jajka. Na talerzyk wysypać tartą bułkę. Parówki maczać w jaku i bułce tartej.
4Na patelni rozgrzać olej. Parówki w cieście ziemniaczanym smażyć do zrumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno. Można serwować z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
Porcja dla:
3 osób