Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

To oryginalna i pyszna potrawa. Parówki w cieście ziemniaczanym, które się panieruje i smaży na patelni.

Składniki:

  • 600 g surowych ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 6 cienkich parówek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Surowe ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i zemleć . Połączyć z mąką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

2Cienkie parówki obrać z folii, przekroić na połówki i obtoczyć ziemniaczaną masą.

3Rozkłócić jajka. Na talerzyk wysypać tartą bułkę. Parówki maczać w jaku i bułce tartej.

4Na patelni rozgrzać olej. Parówki w cieście ziemniaczanym smażyć do zrumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno. Można serwować z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

Porcja dla:

3 osób