Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
165 min.

Przepis wyszukany w starym zeszycie. Proces przygotowania ciasta dość osobliwy, ale warto się pokusić, bo paszteciki bardzo smakowite, szczególnie do barszczu lub zupy rybnej.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody (lub więcej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

12 szklanki mąki zagnieść z wodą i solą na jednolite ciasto. Powinno być dość twarde. Rozwałkować i grubo posmarować masłem. Zwinąć w rulon i znowu rozwałkować. Posmarować masłem i ponownie zwinąć. Czynność powtarzać do wykorzystania całego masła. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.

3Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i kroić w małe kwadraciki.

4Na każdym kwadraciku ułożyć filet anchois, zawinąć w rulonik i skleić brzegi. Obtaczać w startym serze i układać na blaszce.

5Piec przez 15 minut, aż paszteciki będą rumiane.

Porcja dla:

8 osób