30 min.
15 min.
165 min.
Przepis wyszukany w starym zeszycie. Proces przygotowania ciasta dość osobliwy, ale warto się pokusić, bo paszteciki bardzo smakowite, szczególnie do barszczu lub zupy rybnej.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody (lub więcej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
12 szklanki mąki zagnieść z wodą i solą na jednolite ciasto. Powinno być dość twarde. Rozwałkować i grubo posmarować masłem. Zwinąć w rulon i znowu rozwałkować. Posmarować masłem i ponownie zwinąć. Czynność powtarzać do wykorzystania całego masła. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
3Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i kroić w małe kwadraciki.
4Na każdym kwadraciku ułożyć filet anchois, zawinąć w rulonik i skleić brzegi. Obtaczać w startym serze i układać na blaszce.
5Piec przez 15 minut, aż paszteciki będą rumiane.
Porcja dla:
8 osób