Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
120 min.

Pyszna przekąska do wielkanocnego żuru. Biała kiełbasa i jajko zawinięte w ciasto francuskie. Proste i efektowne!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 2 duże surowe białe kiełbasy
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

1Ciasto francuskie wyjąć z lodówki minimum godzinę przed przyrządzaniem pasztecików.

2Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.

32 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ósemki.

4Mięso z kiełbasy wyjąć z osłonek, wymieszać z musztardą i w razie potrzeby doprawić.

5Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Wykroić z niego 16 jednakowych kółek o średnicy 6-7 cm.

6Cząstki jajek oblepić mięsem na kształt klopsików. Tak przygotowane nadzienie ułożyć na połowie kółek z ciasta i przykryć pozostałymi krążkami.

7Brzegi pasztecików docisnąć widelcem i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać majerankiem.

8Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż wierz ciasta się przyrumieni.

Porcja dla:

8 osób