30 min.
30 min.
120 min.
Pyszna przekąska do wielkanocnego żuru. Biała kiełbasa i jajko zawinięte w ciasto francuskie. Proste i efektowne!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 2 duże surowe białe kiełbasy
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
1Ciasto francuskie wyjąć z lodówki minimum godzinę przed przyrządzaniem pasztecików.
2Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
32 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ósemki.
4Mięso z kiełbasy wyjąć z osłonek, wymieszać z musztardą i w razie potrzeby doprawić.
5Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Wykroić z niego 16 jednakowych kółek o średnicy 6-7 cm.
6Cząstki jajek oblepić mięsem na kształt klopsików. Tak przygotowane nadzienie ułożyć na połowie kółek z ciasta i przykryć pozostałymi krążkami.
7Brzegi pasztecików docisnąć widelcem i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać majerankiem.
8Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż wierz ciasta się przyrumieni.
Porcja dla:
8 osób