Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ekspresowa przekąska z gotowego ciasta francuskiego – paszteciki nadziewane żółtym serem, cebulą i szynką.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera zółtego
- 100 g szynki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 białko jaja
- kilka łyżek śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy ser zółty, szynkę i cebulę w kostkę, do tego dodajemy zieloną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy z 1 białkiem i odrobiną śmietany. Przyprawiamy do smaku.
2Całość wylewamy na płat ciasta, ciasto zwijamy w roladę, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 min. Pieczemy w temp. 200°C do zarumienienia się pasztecików.
Porcja dla:
10 osób