Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ekspresowa przekąska z gotowego ciasta francuskiego – paszteciki nadziewane żółtym serem, cebulą i szynką.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g sera zółtego
  • 100 g szynki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 białko jaja
  • kilka łyżek śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy ser zółty, szynkę i cebulę w kostkę, do tego dodajemy zieloną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy z 1 białkiem i odrobiną śmietany. Przyprawiamy do smaku.

2Całość wylewamy na płat ciasta, ciasto zwijamy w roladę, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 min. Pieczemy w temp. 200°C do zarumienienia się pasztecików.

Porcja dla:

10 osób