Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Doskonały przepis dla dzieciaków – bo prosto się go przygotowuje. Kiełbaski są zawijane w gotowe francuskie ciasto posmarowane musztardą, a następnie posypane żółtym serem i zapieczone. Idealna przekąska na imprezy!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
  • 6 cienkich kiełbasek wieprzowych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

2Ułożyć ciasto na płaskiej powierzchni. Wyciąć 6 równych kawałków – na tyle dużych, aby można w nie było owinąć kiełbaski.

3Każdy kawałek ciasta posmarować musztardą i owinąć w niego jedną kiełbaskę. Skleić i delikatnie docisnąć widelcem. Powtórzyć z kolejnymi kawałkami ciasta.

4Pokroić owinięte kiełbaski na kawałki szerokości 1-2 cm. Ułożyć na blasze i posypać serem.

5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ciasto będzie przypieczone na złocisty kolor.

6Przed podaniem odstawić, aby nieco przestygło.

Porcja dla:

12 osób