10 min.
10 min.
20 min.
Doskonały przepis dla dzieciaków – bo prosto się go przygotowuje. Kiełbaski są zawijane w gotowe francuskie ciasto posmarowane musztardą, a następnie posypane żółtym serem i zapieczone. Idealna przekąska na imprezy!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
- 6 cienkich kiełbasek wieprzowych
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2Ułożyć ciasto na płaskiej powierzchni. Wyciąć 6 równych kawałków – na tyle dużych, aby można w nie było owinąć kiełbaski.
3Każdy kawałek ciasta posmarować musztardą i owinąć w niego jedną kiełbaskę. Skleić i delikatnie docisnąć widelcem. Powtórzyć z kolejnymi kawałkami ciasta.
4Pokroić owinięte kiełbaski na kawałki szerokości 1-2 cm. Ułożyć na blasze i posypać serem.
5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ciasto będzie przypieczone na złocisty kolor.
6Przed podaniem odstawić, aby nieco przestygło.
Porcja dla:
12 osób