25 min.
15 min.
40 min.
To smaczna przekąska doprawiona tymiankiem, oregano i cząbrem. Wybierz duże pieczarki, o średnicy około 5 cm. Czyszcząc grzyby nie wkładaj ich pod wodę. Pieczarki są jak małe gąbki i wchłoną wodę, wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką. Nadzienie może być przygotowane ze świeżego lub konserwowego mięsa kraba, może też być jego imitacją. Jeśli stosuje się mięso w puszce, należy je najpierw odsączyć.
Składniki:
- 450 g świeżych pieczarek
- 200 g mięsa z kraba
- 5 zielonych cebulek drobno pokrojonych
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki mielonego cząbru
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
2W średniej misce wymieszać mięso z kraba z zieloną cebulka, ziołami i pieprzem. Dodać majonez i 1/4 szklanki parmezanu, wymieszać by wszystko się dobrze połączyło . Przechowywać nadzienie w lodówce aż do momentu użycia.
3Oczyścić pieczarki wilgotną ściereczką. Usunąć nóżki. Łyżeczką usunąć blaszki i podstawy nóżek, tworząc zagłębienia. Wyrzucić blaszki i nóżki. Łyżeczką nałożyć do kapeluszy pieczarek nadzienie, a następnie włożyć je do niewysmarowanego tłuszczem płytkiego naczynia żaroodpornego. Posypać po wierzchu parmezanem i papryką.
4Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i od razu podawać.
Porcja dla:
6 osób