Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczna przystawka na garden party wokół grilla. Pieczarki grillowane z nadzieniem z papryki, cebuli i szynki. Pycha!

Składniki:

  • 12 dużych pieczarek
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

1Pieczarki oczyścić, odkroić nóżki, a kapelusze odłożyć. Nóżki posiekać.

2Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekane pieczarki z cebulą. Dodać mąkę, zioła i paprykę, wymieszać, dodać wino i smażyć, aż warzywa zmiękną.

3Do warzyw dodać szynkę i natkę, doprawić solą i pieprzem.

4Farsz nakładać do kapeluszy pieczarek, składać po dwa jak kanapkę, na wierzch nałożyć wiórek masła i zawinąć w folię aluminiową.

5Grillować przez 30 minut.

6Szczypiorek sparzyć. Upieczone pieczarki odwinąć z folii i przewiązać szczypiorkiem.

Porcja dla:

6 osób