Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Smaczna przystawka na garden party wokół grilla. Pieczarki grillowane z nadzieniem z papryki, cebuli i szynki. Pycha!
Składniki:
- 12 dużych pieczarek
- 2 cebule, posiekane
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki mąki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
1Pieczarki oczyścić, odkroić nóżki, a kapelusze odłożyć. Nóżki posiekać.
2Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekane pieczarki z cebulą. Dodać mąkę, zioła i paprykę, wymieszać, dodać wino i smażyć, aż warzywa zmiękną.
3Do warzyw dodać szynkę i natkę, doprawić solą i pieprzem.
4Farsz nakładać do kapeluszy pieczarek, składać po dwa jak kanapkę, na wierzch nałożyć wiórek masła i zawinąć w folię aluminiową.
5Grillować przez 30 minut.
6Szczypiorek sparzyć. Upieczone pieczarki odwinąć z folii i przewiązać szczypiorkiem.
Porcja dla:
6 osób