08 min.
05 min.
13 min.
Świeże filety z makreli pieką się bardzo szybko, a przyrządzone z kwaskowatą marmoladą i jabłkami deserowymi smakują oryginalnie. Jest to proste danie, które najlepiej podawać z fasolką szparagową, brokułami i ziemniakami lub pełnoziarnistą bułką oraz sałatą.
Składniki:
- 4 filety z makreli (ok. 80 g każdy)
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 jabłka deserowe, obrane
- listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki marmolady pomarańczowej
- 3 łyżki octu z cydru
Przygotowanie:
1Przygotować rybę. Usunąć drobne ości, które pozostały w makreli. Mocno rozgrzać opiekacz. Nasmarować płytkie naczynie żaroodporne odrobiną oliwy i włożyć do niego makrele skórą do góry (rybę można upiec w brytfannie opiekacza, ale wygodniej jest zrobić to w naczyniu żaroodpornym). Naciąć każdy filet w 3 miejscach, żeby nie pozwijał się w trakcie pieczenia.
2Dodać jabłka. Przekroić jabłka na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić każdą ćwiartkę na 4 plasterki. Obłożyć nimi rybę w naczyniu żaroodpornym. Posmarować makrelę i jabłka resztą oliwy. Posypać rybę listkami rozmarynu.
3Upiec rybę. Opiekać makrelę 2–3 minuty, aż jej skórka przyrumieni się miejscami. Wymieszać marmoladę z octem w misce. Przewrócić rybę i jabłka na drugą stronę. Lekko posmarować jabłka glazurą, a następnie równomiernie polać resztą filety. Opiekać jeszcze 2 minuty, aż ryba i jabłka miejscami mocno się przyrumienią. Makrela powinna być matowa, jędrna i upieczona oraz łatwo się dzielić. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób