30 min.
70 min.
100 min.
Pieczeń cielęca z bakaliami, tylko dla wielbicieli mięs podawanych na słodko. Podawać z ryżem jaśminowym.
Składniki:
- 1,5 kg cielęciny na pieczeń
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g masła
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 8 małych jabłuszek (winne w smaku)
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1Mięso oczyścić, usunąć błonę, natrzeć solą, pieprzem i posypać gałką muszkatołową.
2W rondlu roztopić masło i obsmażyć mięso na rumiano. Następnie podlać śmietanką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
3Mięso piec przez 70 minut, co 15 minut podlewając je wytwarzającym się sosem.
4Jabłuszka umyć, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Konfiturę z jabłuszek rajskich wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem. Farszem napełnić jabłuszka. Piec w piekarniku przez 10 minut w temp. 180 stopni C.
55 minut przed końcem pieczenia mięsa dodać do niego sparzone i obrane ze skórki migdały, orzechy, startą czekoladę, wanilię i konfiturę wiśniową.
6Tak przygotowane mięso pokroić na porcje i polać sosem. Podawać z pieczonymi jabłuszkami.
Porcja dla:
5 osób