Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
100 min.

Pieczeń cielęca z bakaliami, tylko dla wielbicieli mięs podawanych na słodko. Podawać z ryżem jaśminowym.

Składniki:

  • 1,5 kg cielęciny na pieczeń
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g masła
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 8 małych jabłuszek (winne w smaku)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

1Mięso oczyścić, usunąć błonę, natrzeć solą, pieprzem i posypać gałką muszkatołową.

2W rondlu roztopić masło i obsmażyć mięso na rumiano. Następnie podlać śmietanką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.

3Mięso piec przez 70 minut, co 15 minut podlewając je wytwarzającym się sosem.

4Jabłuszka umyć, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Konfiturę z jabłuszek rajskich wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem. Farszem napełnić jabłuszka. Piec w piekarniku przez 10 minut w temp. 180 stopni C.

55 minut przed końcem pieczenia mięsa dodać do niego sparzone i obrane ze skórki migdały, orzechy, startą czekoladę, wanilię i konfiturę wiśniową.

6Tak przygotowane mięso pokroić na porcje i polać sosem. Podawać z pieczonymi jabłuszkami.

Porcja dla:

5 osób