Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Bardzo prosta do przygotowania pieczeń z jajkiem. Smaczna na ciepło i na zimno. Robi się ją tak jak kotlety mielone, tylko potem wszystko piecze w blaszce a nie smaży każdy kotlet osobno – świetna więc dla zapracowanych, czy nie chcących tracić zbyt dużej ilości czasu w kuchni.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Ugotować dwa jajka, obrać i odstawić na bok.

2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

3Mięso przełożyć do miski, dodać rozgniecione ząbki czosnku, 2 surowe jajka, przyprawić i wymieszać.

4Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę mięsną tylko na dno keksówki. Na mięsie położyć ugotowane jajka i przykryć resztą mięsa, wyrównać wierzch. Piec przez ok. 60 minut.

Porcja dla:

1 osoby