15 min.
75 min.
90 min.
Bardzo prosta pieczeń z dziczyzny. Udziec jelenia piecze się aż do miękkości, a z wytopionych soków i bulionu robimy sos. Podawać z puree ziemniaczanym.
Składniki:
- 450 g udźca z jelenia, pokrojonego w cienkie plastry w poprzek włókien mięśniowych
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka przyprawy do potraw z grilla
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 475 ml bulionu wołowego
- 50 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).
2Mięso posypać czosnkiem, przyprawą do grilla i chili. Włożyć do brytfanki i wlać bulion. Przykryć brytfankę pokrywką i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
3W tym czasie stopić masło w garnku o grubym dnie. Gdy na powierzchni masła zaczną powstawać bąbelki – wmieszać mąkę. Gotować, stale mieszając rózgą, aż zasmażka będzie miała złocisty kolor (ok. 10 minut).
4Gdy mięso będzie upieczone, odlać 350 ml bulionu spod pieczeni i wmieszać do zasmażki w rondelku. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając.
5Przełożyć mięso do garnka z sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób