Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
90 min.

Bardzo prosta pieczeń z dziczyzny. Udziec jelenia piecze się aż do miękkości, a z wytopionych soków i bulionu robimy sos. Podawać z puree ziemniaczanym.

Składniki:

  • 450 g udźca z jelenia, pokrojonego w cienkie plastry w poprzek włókien mięśniowych
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do potraw z grilla
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 475 ml bulionu wołowego
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).

2Mięso posypać czosnkiem, przyprawą do grilla i chili. Włożyć do brytfanki i wlać bulion. Przykryć brytfankę pokrywką i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.

3W tym czasie stopić masło w garnku o grubym dnie. Gdy na powierzchni masła zaczną powstawać bąbelki – wmieszać mąkę. Gotować, stale mieszając rózgą, aż zasmażka będzie miała złocisty kolor (ok. 10 minut).

4Gdy mięso będzie upieczone, odlać 350 ml bulionu spod pieczeni i wmieszać do zasmażki w rondelku. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając.

5Przełożyć mięso do garnka z sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób