Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
105 min.

Mięso wieprzowe z łopatki, z ryżem, nadziewane, idealne na obiad z sosem i ziemniakami.

Składniki:

  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 800 g mięsa mielonego
  • 1 cebulka zeszklona na złocisty kolor
  • 250 g ugotowanego i ostudzonego ryżu
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • sól pieprz i inne przyprawy wedle gustu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka plastrow szynki
  • kilka plastrów sera żółtego lub topionego w plastrach
  • kilka sztuk ogórków kiszonych

Przygotowanie:

1Bułkę moczymy w mleku.

2Dodajemy mięso, zeszkloną cebulę, ugotowany ryż, jajko, mąkę, przyprawy.

3Wszystko dobrze mieszamy i dzielimy na 2 części.

4Jedną część mięsa dajemy na posmarowaną olejem brytfankę i rozciągamy mięso tak aby mogło nam wyjść z tego pół rolady.

5Na mięso dajemy jajka, szynkę, ser i ogórki.

6Przykrywamy szczelnie drugą części�� mięsa i wkładamy do rozgrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy około godziny (każdy zna swój piekarnik – u mnie jest to godzina).

7W międzyczasie robię sos dodając do wody kostkę rosołową i ser topiony.

8Wszystko w wodzie gotuję do czasu aż się ser rozpuści i delikatnie przyprawiam solą i pieprzem.

9Następnie dodaję przecier pomidorowy i śmietanę (obie rzeczy hartuję z gorącego wywaru).

103 minuty na małym ogniu niech wrze ???? i sos gotowy.

11Następnie wyciągam moją pieczeń z piekarnika, podaję z sosem i ziemniakami.

Porcja dla:

10 osób