45 min.
60 min.
105 min.
Mięso wieprzowe z łopatki, z ryżem, nadziewane, idealne na obiad z sosem i ziemniakami.
Składniki:
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 800 g mięsa mielonego
- 1 cebulka zeszklona na złocisty kolor
- 250 g ugotowanego i ostudzonego ryżu
- 1 jajko
- pół szklanki mąki
- sól pieprz i inne przyprawy wedle gustu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilka plastrow szynki
- kilka plastrów sera żółtego lub topionego w plastrach
- kilka sztuk ogórków kiszonych
Przygotowanie:
1Bułkę moczymy w mleku.
2Dodajemy mięso, zeszkloną cebulę, ugotowany ryż, jajko, mąkę, przyprawy.
3Wszystko dobrze mieszamy i dzielimy na 2 części.
4Jedną część mięsa dajemy na posmarowaną olejem brytfankę i rozciągamy mięso tak aby mogło nam wyjść z tego pół rolady.
5Na mięso dajemy jajka, szynkę, ser i ogórki.
6Przykrywamy szczelnie drugą części�� mięsa i wkładamy do rozgrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy około godziny (każdy zna swój piekarnik – u mnie jest to godzina).
7W międzyczasie robię sos dodając do wody kostkę rosołową i ser topiony.
8Wszystko w wodzie gotuję do czasu aż się ser rozpuści i delikatnie przyprawiam solą i pieprzem.
9Następnie dodaję przecier pomidorowy i śmietanę (obie rzeczy hartuję z gorącego wywaru).
103 minuty na małym ogniu niech wrze ???? i sos gotowy.
11Następnie wyciągam moją pieczeń z piekarnika, podaję z sosem i ziemniakami.
Porcja dla:
10 osób