Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
75 min.

Ta pieczeń z nadzieniem ziemniaczanym powinna być miękka w środku i chrupiąca na wierzchu.

Składniki:

  • 150 g bułki
  • 125 ml wywaru mięsnego
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki prażonej cebulki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 750 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g ziemniaków sałatkowych
  • 75 g tartego parmezanu plus nieco do posypania
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Obrać bułkę ze skórki i drobno pokruszyć. Wymieszać w dużej misce bułkę, wywar mięsny, jajko, prażoną cebulkę, oregano, sól i pieprz. Zostawić na 2 minuty. Dodać mięso mielone. Uformować z masy mięsnej na papierze do pieczenia kwadrat 25 × 25 cm.

2Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zmieszać tarte ziemniaki, parmezan i natkę pietruszki. Lekko posolić. Równomiernie rozłożyć ziemniaki z przyprawami na warstwie mięsa. Pomagając sobie papierem do pieczenia, zwinąć mięso z ziemniakami w roladę. Zacisnąć końce, wygładzić wolny brzeg mięsa. Ułożyć wolnym brzegiem do dołu na blasze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku 40 minut.

3Wymieszać passatę pomidorową z wywarem mięsnym i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Polać pieczeń sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku jeszcze 10 minut. Posypać tartym parmezanem i podawać na gorąco.

Porcja dla:

8 osób