25 min.
50 min.
75 min.
Ta pieczeń z nadzieniem ziemniaczanym powinna być miękka w środku i chrupiąca na wierzchu.
Składniki:
- 150 g bułki
- 125 ml wywaru mięsnego
- 1 jajko
- 4 łyżeczki prażonej cebulki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 750 g mielonego mięsa wołowego
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- 75 g tartego parmezanu plus nieco do posypania
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Obrać bułkę ze skórki i drobno pokruszyć. Wymieszać w dużej misce bułkę, wywar mięsny, jajko, prażoną cebulkę, oregano, sól i pieprz. Zostawić na 2 minuty. Dodać mięso mielone. Uformować z masy mięsnej na papierze do pieczenia kwadrat 25 × 25 cm.
2Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zmieszać tarte ziemniaki, parmezan i natkę pietruszki. Lekko posolić. Równomiernie rozłożyć ziemniaki z przyprawami na warstwie mięsa. Pomagając sobie papierem do pieczenia, zwinąć mięso z ziemniakami w roladę. Zacisnąć końce, wygładzić wolny brzeg mięsa. Ułożyć wolnym brzegiem do dołu na blasze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku 40 minut.
3Wymieszać passatę pomidorową z wywarem mięsnym i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Polać pieczeń sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku jeszcze 10 minut. Posypać tartym parmezanem i podawać na gorąco.
Porcja dla:
8 osób