15 min.
40 min.
55 min.
Wspaniałe danie na niedzielny obiad: mostek jagnięcy piecze się z dodatkiem lawendy, a następnie podaje z podsmażonymi kurkami i zieloną fasolką. Podawać po dwa kotleciki jagnięce na osobę.
Składniki:
- 1 kg zielonej fasolki, poprzycinanej na końcach
- 2 mostki jagnięce
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 400 g kurek
- 5 łodyżek lawendy
- oliwa z oliwek (ile będzie trzeba)
- 1 szczypta świeżego tymianku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 210 C.
2Umieścić łodyżki lawendy w mostkach jagnięcych. Związać mostki razem sznurkiem kuchennym.
3Posmarować je oliwą i piec przez 40 minut.
4W tym czasie ugotować zieloną fasolkę w osolonej wodzie (gotować przez 10 minut). Odcedzić.
5W patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażać na średnim ogniu szalotkę przez 5 minut.
6Dodać kurki i smażyć, aż patelnia będzie sucha. Dodać fasolkę i podgrzewać przez kilka minut. Oprószyć tymiankiem.
7Wyjąć jagnięcinę z piekarnika, przeciąć sznurek i usunąć lawendę. Pokroić mostki na pojedyncze kotlety (z kością). Podawać z fasolką i kurkami.
Porcja dla:
8 osób