Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Wspaniałe danie na niedzielny obiad: mostek jagnięcy piecze się z dodatkiem lawendy, a następnie podaje z podsmażonymi kurkami i zieloną fasolką. Podawać po dwa kotleciki jagnięce na osobę.

Składniki:

  • 1 kg zielonej fasolki, poprzycinanej na końcach
  • 2 mostki jagnięce
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 400 g kurek
  • 5 łodyżek lawendy
  • oliwa z oliwek (ile będzie trzeba)
  • 1 szczypta świeżego tymianku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 210 C.

2Umieścić łodyżki lawendy w mostkach jagnięcych. Związać mostki razem sznurkiem kuchennym.

3Posmarować je oliwą i piec przez 40 minut.

4W tym czasie ugotować zieloną fasolkę w osolonej wodzie (gotować przez 10 minut). Odcedzić.

5W patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażać na średnim ogniu szalotkę przez 5 minut.

6Dodać kurki i smażyć, aż patelnia będzie sucha. Dodać fasolkę i podgrzewać przez kilka minut. Oprószyć tymiankiem.

7Wyjąć jagnięcinę z piekarnika, przeciąć sznurek i usunąć lawendę. Pokroić mostki na pojedyncze kotlety (z kością). Podawać z fasolką i kurkami.

Porcja dla:

8 osób