20 min.
120 min.
140 min.
Pieczona kaczka to dla mnie idealna uczta. Tradycyjnie jemy ją w okresie Świąt, ale można ją też przygotować na inne specjalne okazje. Zazwyczaj podajmy ją z czerwoną kapustą i ziemniakami.
Składniki:
- 1 kaczka (1,5 kg)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 30 g masła
- 3 kwaśne jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone na cząstki
- 100 g cebuli pokrojonej na ćwiartki
- 1 pęczek tymianku, pozrywać listki z 2 łodyżek
- 50 g mielonych migdałów
Przygotowanie:
1Opłukać kaczkę pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi i natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
2W patelni rozgrzać masło i lekko podsmażyć w nim jabłka, cebulę i listki tymianku. Dodać migdały i chwilę podsmażać, a następnie dodać szynkę. Doprawić pieprzem i odrobiną soli (w zależności od tego, jak słona jest szynka).
3Rozgrzać piekarnik do 180 C.
4Napełnić kaczkę nadzieniem i zamknąć otwór wykałaczkami. Pozostałe gałązki tymianku ułożyć na kaczce i przywiązać sznurkiem kuchennym. Włożyć kaczkę do brytfanki i polać 250 ml bulionu. Dodać liście laurowe i goździki i wstawić brytfankę do piekarnika. Piec przez około 1,5-2 godziny, co 15 minut polewając bulionem, aby się równomiernie przypiekała.
5Gdy kaczka się upiecze, wyjąć z piekarnika i wstawić w ciepłe miejsce. Z powstałego sosu zebrać tłuszcz, a resztę przecedzić przez sito do rondelka. Wymieszać sos ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Podgrzać na średnim ogniu.
Porcja dla:
3 osób