05 min.
25 min.
30 min.
Ta potrawa świetnie się nadaje na niedzielny obiad, a jej przyrządzenie zajmuje znacznie mniej czasu niż innych odświętnych dań. Smakuje doskonale z ziemniakami, ugotowanym na parze kalafiorem i zieloną sałatą.
Składniki:
- 600 g oskrobanych młodych ziemniaków
- 8 ząbków czosnku, obranych
- 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
- 4 filety z piersi kaczki (ok. 190 g każdy)
- 8 świeżych liści laurowych, plus jeszcze kilka do przybrania
- konfitura z rajskich jabłuszek, jarzębiny lub czerwonej porzeczki, do podania
Przygotowanie:
1Obgotować ziemniaki: Włożyć do rondla ziemniaki i czosnek. Zalać wrzątkiem tak, żeby tylko je zakrywał i gotować 5 minut. Starannie odcedzić i przełożyć do dużego płytkiego naczynia żaroodpornego. Posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Odstawić.
2Upiec kaczkę: Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C.
3Nakłuć skórę piersi w kilku miejscach ostrym czubkiem noża i włożyć je do małej brytfanny, skórą do góry. Pognieść liście laurowe, posmarować nimi skórę kaczki. Ułożyć po 2 liście pod każdą piersią. Doprawić solą i pieprzem. Piec przez 5 minut.
4Upiec ziemniaki: Polać ziemniaki odrobiną tłuszczu, który wytopił się z kaczki i obtoczyć je w nim. Wstawić do piekarnika. Piec ziemniaki i kaczkę przez 20 minut, aż i jedno i drugie będzie przyrumienione i dobrze upieczone. Przewrócić piersi dwa razy na drugą stronę, polać je wytopionym tłuszczem. W razie potrzeby dodać jeszcze do ziemniaków nieco tłuszczu z kaczki i zlać jego nadmiar z brytfanny.
5Sposób podania: Przed podaniem usunąć liście laurowe z brytfanny i udekorować piersi świeżymi liśćmi. Podawać z kwaskowatą konfiturą owocową.
Porcja dla:
4 osób