Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Wspaniałe danie z kiełbasy i ziemniaków we włoskim sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 kg kiełbasy, pociętej na kawałki wielkości 2,5 cm
  • 800 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C. W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 23×33 cm wymieszać ziemniaki z kiełbasą. Polać równomiernie sosem pomidorowym. Posypać bazylią, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

2Piec w nagrzanym piekarniku przez 2 godziny lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Porcja dla:

8 osób