Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
2985 min.
2985 min.
Bardzo często przyrządzam taką szynkę – jest dużo lepsza od sklepowej, bo domowa i aromatyczna, a pozbawiona konserwantów!
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oliwę wymieszać z wszystkimi przyprawami (oprócz soli zmiękczającej!) i dobrze wetrzeć w szynkę. Wstawić do lodówki na 2-3 dni.
2Na pół godziny przed pieczeniem natrzeć szynkę solą zmiękczającą mięso.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C.
4Cebulki pokroić w plasterki i obłożyć nimi szynkę. Włożyć do rękawa do pieczenia (ewentualnie obwinąć folią aluminiową).
5Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze przez godzinę.
Porcja dla:
8 osób