Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
2985 min.

Bardzo często przyrządzam taką szynkę – jest dużo lepsza od sklepowej, bo domowa i aromatyczna, a pozbawiona konserwantów!

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oliwę wymieszać z wszystkimi przyprawami (oprócz soli zmiękczającej!) i dobrze wetrzeć w szynkę. Wstawić do lodówki na 2-3 dni.

2Na pół godziny przed pieczeniem natrzeć szynkę solą zmiękczającą mięso.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C.

4Cebulki pokroić w plasterki i obłożyć nimi szynkę. Włożyć do rękawa do pieczenia (ewentualnie obwinąć folią aluminiową).

5Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze przez godzinę.

Porcja dla:

8 osób