Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
115 min.

Eleganckie danie, które można z łatwością przygotować na oficjalny obiad. Może też stanowić ciekawą alternatywę dla niedzielnych obiadów z kotletem schabowym w roli głównej.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków pokrojonych na dość duże kawałki
  • 1 gałązka rozmarynu (same listki)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kg rostbefu wołowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C.

2Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać rozmarynem, solą i pieprzem, i skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut.

3Dodać do ziemniaków rostbef. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 45 minut.

4W międzyczasie przygotować sos: w rondelku, na średnim ogniu podgrzewać cukier z wodą, aż się skarmelizuje.

5Gdy karmel zacznie tężeć, zdjąć rondel z ognia. Dodać wino i anyżek (uwaga: będzie pryskać!). Podgrzewać, stale mieszając, aż ilość wina zredukuje się o połowę. Dodać bulion wołowy, dobrze podgrzać całość, a następnie dodać creme fraiche. Wlać do sosjerki i wstawić w ciepłe miejsce.

6Wyjąć ziemniaki i pieczeń z piekarnika. Odstawić mięso na 10 minut pod „namiotem” z folii aluminiowej, aby odpoczęło, a następnie pokroić w plastry. Podawać plastry pieczeni z ziemniakami i z sosem.

Porcja dla:

6 osób