25 min.
90 min.
115 min.
Eleganckie danie, które można z łatwością przygotować na oficjalny obiad. Może też stanowić ciekawą alternatywę dla niedzielnych obiadów z kotletem schabowym w roli głównej.
Składniki:
- 750 g ziemniaków pokrojonych na dość duże kawałki
- 1 gałązka rozmarynu (same listki)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 kg rostbefu wołowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C.
2Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać rozmarynem, solą i pieprzem, i skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut.
3Dodać do ziemniaków rostbef. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 45 minut.
4W międzyczasie przygotować sos: w rondelku, na średnim ogniu podgrzewać cukier z wodą, aż się skarmelizuje.
5Gdy karmel zacznie tężeć, zdjąć rondel z ognia. Dodać wino i anyżek (uwaga: będzie pryskać!). Podgrzewać, stale mieszając, aż ilość wina zredukuje się o połowę. Dodać bulion wołowy, dobrze podgrzać całość, a następnie dodać creme fraiche. Wlać do sosjerki i wstawić w ciepłe miejsce.
6Wyjąć ziemniaki i pieczeń z piekarnika. Odstawić mięso na 10 minut pod „namiotem” z folii aluminiowej, aby odpoczęło, a następnie pokroić w plastry. Podawać plastry pieczeni z ziemniakami i z sosem.
Porcja dla:
6 osób