Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
100 min.

Smaczny przepis na kurczaka pieczonego z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli. Najlepiej smakuje podany na ryżu.

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 papryki
  • 3 pomidory
  • 1 cebula

Przygotowanie:

1Udka opłukać, osuszyć i posypać solą, pieprzem i papryką. Wstawić do lodówki na 30 minut.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

3Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle.

4Do cebuli dodać paprykę i pomidory, smażyć przez 3 minuty.

5Tymianek i rozmaryn posiekać. Dodać do warzyw, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

6Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć udka ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia na warstwę warzyw.

7Piec przez około 30 minut.

Porcja dla:

6 osób