Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Pieczone skrzydełka kurczaka z lepką, słodko-pikantną skórką. Uwaga, żeby nie przesolić, gdyż w sosie sojowym jest juz sól.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 ml (1/2 szklanki) sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 235 ml (1 szklanka) miodu
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.

2Włożyć kurczaka do naczyniu żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Wymieszać olej z sosem sojowym, keczupem, miodem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać kurczaka.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę, lub do momentu aż sos się skarmelizuje.

Porcja dla:

6 osób