Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Pieczone skrzydełka kurczaka z lepką, słodko-pikantną skórką. Uwaga, żeby nie przesolić, gdyż w sosie sojowym jest juz sól.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 120 ml (1/2 szklanki) sosu sojowego
- 2 łyżki keczupu
- 235 ml (1 szklanka) miodu
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
2Włożyć kurczaka do naczyniu żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Wymieszać olej z sosem sojowym, keczupem, miodem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać kurczaka.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę, lub do momentu aż sos się skarmelizuje.
Porcja dla:
6 osób