Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
260 min.
260 min.
Smaczny i prosty obiad dla wielbicieli kurczaka. Ja mięso zawsze przygotowuję dzień wcześniej, a potem już tylko wstawiam do piekarnika.
Składniki:
- 1/2 kg udek z kurczaka
- 1/2 kg skrzydełek
- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Mięso opłukać, osuszyć i oprószyć solą. Obłożyć cebulą i czosnkiem, wstawić do lodówki na 3 godziny albo na całą noc.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą i przełożyć do niego mięso z cebulą i czosnkiem. Piec przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie, a soki wyciekające z kurczaka przejrzyste.
Porcja dla:
4 osób