Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
260 min.

Smaczny i prosty obiad dla wielbicieli kurczaka. Ja mięso zawsze przygotowuję dzień wcześniej, a potem już tylko wstawiam do piekarnika.

Składniki:

  • 1/2 kg udek z kurczaka
  • 1/2 kg skrzydełek
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, osuszyć i oprószyć solą. Obłożyć cebulą i czosnkiem, wstawić do lodówki na 3 godziny albo na całą noc.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą i przełożyć do niego mięso z cebulą i czosnkiem. Piec przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie, a soki wyciekające z kurczaka przejrzyste.

Porcja dla:

4 osób