Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszny przepis na ziemniaki, które mogą być przyrządzone w piekarniku albo w ognisku. Nadziewane boczkiem i serem, pachnące rozmarynem!

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 40 g wędzonego boczku, posiekanego
  • 2 plasterki sera provolone (można użyć oscypka)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Ziemniaki wyszorować, osuszyć i mikrofalować przez 30 sekund.

3Przekroić wzdłuż na pół ale nie do samego końca. 2 kawałki folii aluminiowej natłuścić oliwą i ułożyć ziemniaki. Do środka każdego ziemniaka włożyć boczek i przykryć plasterkiem sera. Dodać rozmaryn i cebulę. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Połówki ziemniaka złożyć i zawinąć w folię.

4Piec przez około 50 minut.

Porcja dla:

2 osób