Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Pyszny przepis na ziemniaki, które mogą być przyrządzone w piekarniku albo w ognisku. Nadziewane boczkiem i serem, pachnące rozmarynem!
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 40 g wędzonego boczku, posiekanego
- 2 plasterki sera provolone (można użyć oscypka)
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Ziemniaki wyszorować, osuszyć i mikrofalować przez 30 sekund.
3Przekroić wzdłuż na pół ale nie do samego końca. 2 kawałki folii aluminiowej natłuścić oliwą i ułożyć ziemniaki. Do środka każdego ziemniaka włożyć boczek i przykryć plasterkiem sera. Dodać rozmaryn i cebulę. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Połówki ziemniaka złożyć i zawinąć w folię.
4Piec przez około 50 minut.
Porcja dla:
2 osób