Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Nigdy bym się nie spodziewała, że kalafior może smakować tak wyśmienicie. W sosie z białego wina i anchois, posypany prażonymi orzechami włoskimi. Wykwintne!

Składniki:

  • 1/2 szklanki (100 g) orzechów włoskich
  • 1 kalafior, podzielony na różyczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 filety anchois, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

2Orzechy rozłożyć na blaszce i piec przez około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.

3Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 stopni C.

4Kalafiora wymieszać z łyżką oliwy, rozłożyć na blaszce i piec przez 30-35 minut, aż będzie rumiany.

5W międzyczasie w rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać czosnek i anchois, i podsmażać przez minutę. Dodać wino i gotować na małym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę.

6W salaterce kalafiora wymieszać z orzechami i pietruszką. Polać sosem i wymieszać. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Porcja dla:

4 osób