Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Nigdy bym się nie spodziewała, że kalafior może smakować tak wyśmienicie. W sosie z białego wina i anchois, posypany prażonymi orzechami włoskimi. Wykwintne!
Składniki:
- 1/2 szklanki (100 g) orzechów włoskich
- 1 kalafior, podzielony na różyczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 filety anchois, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
2Orzechy rozłożyć na blaszce i piec przez około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
3Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 stopni C.
4Kalafiora wymieszać z łyżką oliwy, rozłożyć na blaszce i piec przez 30-35 minut, aż będzie rumiany.
5W międzyczasie w rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać czosnek i anchois, i podsmażać przez minutę. Dodać wino i gotować na małym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę.
6W salaterce kalafiora wymieszać z orzechami i pietruszką. Polać sosem i wymieszać. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Porcja dla:
4 osób