Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Bardzo prosty przepis na pieczonego królika. Smaruję go sokiem z cytryny i oliwą, posypuję rozmarynem, pietruszką i kuminem i piekę. Smakuje wspaniale!
Składniki:
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 królik (1 kg), opłukany i osuszony papierowym ręcznikiem
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 szklanki migdałów w słupkach
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Plasterki cebuli ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
3Królika nasmarować sokiem z cytryny i oliwą. Posypać w środku i na zewnątrz rozmarynem, pietruszką i kuminem. Ułożyć na cebuli.
4Piec przez 30 minut, a następnie posypać migdałami. Piec dalej, ok. 15 minut, aż mięso będzie gotowe.
Porcja dla:
4 osób