Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Bardzo prosty przepis na pieczonego królika. Smaruję go sokiem z cytryny i oliwą, posypuję rozmarynem, pietruszką i kuminem i piekę. Smakuje wspaniale!

Składniki:

  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 królik (1 kg), opłukany i osuszony papierowym ręcznikiem
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 szklanki migdałów w słupkach

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Plasterki cebuli ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

3Królika nasmarować sokiem z cytryny i oliwą. Posypać w środku i na zewnątrz rozmarynem, pietruszką i kuminem. Ułożyć na cebuli.

4Piec przez 30 minut, a następnie posypać migdałami. Piec dalej, ok. 15 minut, aż mięso będzie gotowe.

Porcja dla:

4 osób