30 min.
120 min.
150 min.
Pyszny, aromatyczny pieczony kurczak, który jest świetny na rodzinny obiad. Mięso wychodzi soczyste i pięknie pachnie ziołami.
Składniki:
- 1 duży kurczak (ok. 2 kg)
- 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
- 25 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 laski selera naciowego, drobno posiekane
- 100 g bułki tartej (najlepiej świeżej)
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. szałwia, tymianek, estragon, pietruszka)
- 2 łyżeczki suszonych ziół
- 1 jajko, roztrzepane
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220°C. Przygotować farsz: w dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z 1 łyżką oliwy i podsmażyć cebulę z selerem aż będą miękkie (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, zioła, jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać.
2Luźno nałożyć połowę farszu przez szyję kurczaka i wepchać do środka. Założyć nadmiar skóry z szyi pod spód i spiąć wykałaczką, aby farsz nie wyleciał. Ćwiartki cytryny włożyć do środka z drugiej strony kurczaka i związać nogi sznurkiem kuchennym. Resztę nadzienia przełożyć do małego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i piec przez ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka.
3Kurczaka ułożyć piersią do dołu na ruszcie w naczyniu do pieczenia. Do naczynia wlać ok. 250 ml wody – dzięki parze mięso będzie soczyste, a naczynie zbierze soki, z których później zrobimy sos. Piec przez 30 minut.
4Wyjąć kurczaka z piekarnika i ostrożnie odwrócić na drugą stronę. Resztą oliwy posmarować pierś i oprószyć solą i pieprzem. Zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kurczaka przez 1,5 godziny, co 20 minut polewając wyciekającymi sokami. Aby sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, należy wbić wykałaczkę w najgrubszą część uda – wyciekające soki powinny być przejrzyste.
5Lekko przechylić kurczaka, aby sok cytrynowy ze środka wyciekł do brytfanki. Zdjąć kurczaka z rusztu i przykryć folią aluminiową – odstawić na 10-15 minut.
6W tym czasie przygotować sos. W miseczce wymieszać mąkę z niewielką ilością wody, aby powstała pasta. Mieszając, stopniowo dodawać soki z brytfanki, a następnie przelać wszystko do rondelka. Dodać wino lub sok i doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku, przelać do sosjerki. Kurczaka ułożyć na dużym talerzu i udekorować świeżymi ziołami oraz ćwiartkami cytryny.
Porcja dla:
6 osób