Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Fantastyczny przepis na aromatyczny mostek jagnięcy. Najpierw lekko podsmażony, a następnie upieczony i podany z pysznym sosem z kolendry i mięty. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 1,5 łyżki nasion kolendry
  • 1,5 łyżki kminku
  • 1,5 łyżki kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 mostek jagnięcy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Suchą patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wrzucić kolendrę, kminek, kumin i pieprz, i prażyć, aż zaczną uwalniać aromat. Utłuc dość grubo w moździeżu.

3Nałożyć przyprawy na mostek z obu stroni uklepać, tworząc panierkę. Oprószyć solą i pieprzem.

4Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć mostek (tłuszczem do dołu), aż się przyrumieni. Odwrócić i natychmiast wstawić do piekarnika. Piec przez 8 minut (lub dłużej jesli mięso ma być lepiej wypieczone). Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, a następnie kroić na porcje.

5W międzyczasie przygotować sos. Do blendera wlać nektar z agawy lub miód, ocet, sok wyciśnięty z limonki, dodać czosnek, kolendrę i miętę, zmiksować. Stale miksując stopniowo dodawać oliwę, aż do uzyskania jednolitego sosu.

6Jagnięcinę polać sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób