40 min.
20 min.
60 min.
Plasterki pomarańczy i cytryny nadają wspaniały smak tej przyrządzanej według prostego przepisu pieczonej rybie, a orzeźwiający sos ogórkowo-jogurtowy zapewnia smakowy kontrast.
Składniki:
- 750 g młodych ziemniaków pokrojonych na ćwiartki, nieobranych
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 4 małe pstrągi (po ok. 280 g każdy), wypatroszone i umyte
- 4 gałązki świeżego estragonu
- 1 pomarańcza (pokrojona na 8 plasterków)
- 1 cytryna (pokrojona na 8 plasterków)
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 100 g rukwi wodnej do przybrania
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i umieścić w nim 2 blachy do pieczenia. Wrzucić ziemniaki do dużego rondla i zalać wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Odcedzić i wrzucić z powrotem do rondla.
2Skropić ziemniaki oliwą i obtoczyć. Rozłożyć je na jednej z blach i piec przez 10 minut. Obrócić ziemniaki na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut, a następnie znowu obrócić i piec jeszcze 5 minut, aż będą kruche.
3Przyprawić pstrągi od wewnątrz i wetknąć do środka gałązki estragonu. Wyciąć 4 kwadratowe kawałki folii, na tyle duże, by w każdy z nich można było zawinąć jedną rybę. Pokroić plasterki pomarańczy i cytryny na pół. Rozdzielić połowę plasterków pomiędzy kawałki folii, ułożyć na nich ryby i pokryć je pozostałymi plasterkami. Skropić każdego pstrąga łyżką soku pomarańczowego.
4Zawinąć pstrągi w folię, szczelnie skręcając jej końce. Ułożyć zawiniątka na drugiej blasze do pieczenia i piec przez 20 minut.
5Przygotować sos. Zetrzeć ogórki, wrzucić na sito i ugnieść, żeby wycisnąć wodę. Wymieszać z jogurtem oraz miętą. Przyprawić solą i pieprzem.
6Ułożyć ryby, plasterki owoców i upieczone ziemniaki na ciepłych talerzach. Dodać przybranie z rukwi wodnej i podawać z sosem ogórkowym.
Porcja dla:
4 osób