Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
615 min.

Ten schab jest marynowany w czerwonym winie z czosnkiem, rozmarynem, koperkiem i oregano. Jest też bardzo czosnkowy dzięki całym ząbkom czosnku powciskanym w mięso.

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości
  • 6 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki suszonego koperku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 235 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 10 ząbków czosnku

Przygotowanie:

1W małej misce wymieszać rozgnieciony czosnek z rozmarynem, oregano, koperkiem i winem. Mięso włożyć do szklanego naczynia lub foliowego worka, wlać marynatę i dobrze niej obtoczyć mięso. Przykryć lub zamknąć worek i wstawić na noc do lodówki.

2Rozgrzać piekarnik do 170°C.

3Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Za pomocą ostrego noża zrobić w nim 8-10 dziur głębokich na ok. 2,5 cm. Włożyć w te dziurki całe, obrane ząbki czosnku. Polać marynatą i przykryć pokrywką.

4Piec przez 1 godzinę na każdy kilogram mięsa.

Porcja dla:

8 osób