Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Prosty i bardzo smaczny przepis na schab nie tylko na świąteczny obiad. Mięso zawijane w roladę z nadzieniem pieczarkowym, obłożone boczkiem, dzięki czemu zyskuje na soczystości i aromacie!

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku

Przygotowanie:

1Schab natrzeć tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem. Rozciąć na duży płat i rozbić lekko tłuczkiem.

2Przygotować farsz: cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki i smażyć przez 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać bułkę tartą, ser i natkę, i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

3Na mięsie równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami. Obłożyć plastrami boczku.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Mięso przełożyć do brytfanki, skropić wodą i piec przez 1 godzinę.

Porcja dla:

6 osób