Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Szybki i smaczny przepis na stek wołowy pieczony w piekarnku na funkcji grill. Aby mięso zachowało soczystość należy po upieczeniu odstawić je na chwilę, a następnie kroić w poprzek włókien.

Składniki:

  • 500 g łaty wołowej
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do steków (według upodobania)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik na funkcji grill.

2Stek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sosem i oliwą z obu stron. Oprószyć czosnkiem, przyprawą, solą i pieprzem.

3Piec przez 7 minut z każdej strony. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie kroić w poprzek włókien i podawać.

Porcja dla:

2 osób