60 min.
20 min.
80 min.
Ciasto na pierogi, które jest rewelacyjne w smaku 🙂
Składniki:
- 1 kg mąki (najlepiej tej z wiatrakami)
- 1 jajko
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki gorącej lub bardzo ciepłej wody
Przygotowanie:
1Do dużej miski wrzucić mąkę, ale nie cały kilogram, tylko tak około 4/5 opakowania. Dodać jajko, olej i sól; zalać wodą.
2Energicznie mieszać, aż do zagniecenia ciasta.
3Od momentu gdy ciasto zostanie zagniecione, należy je wyrabiać przez dokładnie 10 minut. Gdy lepi się do rąk, można je podsypywać pozostałą mąką.
4Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć mokrą ścierką.
5Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki – im jest ono cieńsze tym smak farszu jest bardziej odczuwalny. Jednak nie mogą być one zbyt cienkie, bo podczas nakładania farszu będzie się ono rwać.
6Wycinać kółka i nakładać do nich farsz. Przy zlepianiu starać się nie rozciągać ciasta. Na koniec przycisnąć jeszcze dookoła widelcem, ale uważając, by nie porobić dziur w cieście.
7Gotowe pierogi można ugotować lub zamrozić 🙂 Gdy chcemy wykorzystać te zamrożone, wystarczy wrzucić je do gorącej wody z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju. Są one gotowe zaraz po wypłynięciu (szczególnie z serem i szpinakiem, pozostałe gotują się chwilkę dłużej).
Porcja dla:
80 osób