Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczne pierogi inspirowane kuchnią orientalną. Pierożki won ton mają właściwie takie samo ciasto jak nasze polskie, natomiast farsz i kształt pierożków zależy od inwencji twórczej kucharza. Spróbujcie!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać, dodać sól i dolewać wodę, mieszając łyżką, aż ciasto zacznie się wiązać. Wyrabiać, aż będzie jednolite. Musi być elastyczne, jeśli jest zbyt twarde dodać wody, jeśli luźne – mąki.

2Mięso wymieszać z posiekanym szczypiorkiem lub porem. Dodać sos sojowy, sól i pieprz, wymieszać.

3Ciasto rozwałkować i wykrajać kółka, można większe lub mniejsze, w zależności jaki kształt pierożków chcemy.

4Farsz nakładać na ciasto, formować pierogi lub kulki tzw. bombki zlepione na górze.

5W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać pierożki i gotować przez około 5-8 minut. Można również gotować je na parze przez 10 minut.

Porcja dla:

4 osób