40 min.
20 min.
60 min.
Smaczne pierogi inspirowane kuchnią orientalną. Pierożki won ton mają właściwie takie samo ciasto jak nasze polskie, natomiast farsz i kształt pierożków zależy od inwencji twórczej kucharza. Spróbujcie!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać, dodać sól i dolewać wodę, mieszając łyżką, aż ciasto zacznie się wiązać. Wyrabiać, aż będzie jednolite. Musi być elastyczne, jeśli jest zbyt twarde dodać wody, jeśli luźne – mąki.
2Mięso wymieszać z posiekanym szczypiorkiem lub porem. Dodać sos sojowy, sól i pieprz, wymieszać.
3Ciasto rozwałkować i wykrajać kółka, można większe lub mniejsze, w zależności jaki kształt pierożków chcemy.
4Farsz nakładać na ciasto, formować pierogi lub kulki tzw. bombki zlepione na górze.
5W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać pierożki i gotować przez około 5-8 minut. Można również gotować je na parze przez 10 minut.
Porcja dla:
4 osób