Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Pyszne pierogi ze świeżymi borówkami, doskonałe zarówno na obiad jak i na deser. Wystarczy posypać je cukrem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki wody
- 300 g borówek
- mąka i cukier do posypania
Przygotowanie:
1Z mąki, jajek, oleju i wody zagnieść ciasto, aby było gładkie i jednolite. Ciasto owinąć w ściereczkę, aby nie wyschło. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2Borówki obsypać mąką i cukrem.
3Ciasto rozwałkować i wycinać kółka. Na każde nakładać borówki i zlepiać boki, formując pierogi.
4W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Porcja dla:
5 osób