Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszne pierogi ze świeżymi borówkami, doskonałe zarówno na obiad jak i na deser. Wystarczy posypać je cukrem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 300 g borówek
  • mąka i cukier do posypania

Przygotowanie:

1Z mąki, jajek, oleju i wody zagnieść ciasto, aby było gładkie i jednolite. Ciasto owinąć w ściereczkę, aby nie wyschło. Wstawić do lodówki na 30 minut.

2Borówki obsypać mąką i cukrem.

3Ciasto rozwałkować i wycinać kółka. Na każde nakładać borówki i zlepiać boki, formując pierogi.

4W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

5 osób