Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Ciekawy przepis nie tylko na Wigilię. Pierogi z farszem z karpia milickiego, kapusty kiszonej i grzybów. Pyszne, musicie spróbować!

Składniki:

  • 1 kg karpia milickiego
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 500 g grzybów (np. pieczarki, borowiki, podgrzybki)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Farsz: Karpia smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, następnie obieramy z ości i rozdrabniamy na małe kawałki.

2Kapustę przepłukujemy jeśli jest bardzo słona, szatkujemy. Gotujemy aż będzie miękka.

3Grzyby, jeśli były suszone, najpierw moczymy, a następnie siekamy i przesmażamy. Smażymy posiekaną cebulę. Wszystkie składniki łączymy i jeszcze raz przesmażamy.

4Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól. Robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Zalewamy gorącym mlekiem i wyrabiamy na gładkie ciasto. W zależności od mąki ciasto może zabrać więcej lub mniej mleka.

5Wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka od szklanki. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

6Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy aż wypłyną. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia.

Porcja dla:

10 osób