30 min.
45 min.
75 min.
Ciekawy przepis nie tylko na Wigilię. Pierogi z farszem z karpia milickiego, kapusty kiszonej i grzybów. Pyszne, musicie spróbować!
Składniki:
- 1 kg karpia milickiego
- 600 g kapusty kiszonej
- 500 g grzybów (np. pieczarki, borowiki, podgrzybki)
- 3 średniej wielkości cebule
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1Farsz: Karpia smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, następnie obieramy z ości i rozdrabniamy na małe kawałki.
2Kapustę przepłukujemy jeśli jest bardzo słona, szatkujemy. Gotujemy aż będzie miękka.
3Grzyby, jeśli były suszone, najpierw moczymy, a następnie siekamy i przesmażamy. Smażymy posiekaną cebulę. Wszystkie składniki łączymy i jeszcze raz przesmażamy.
4Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól. Robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Zalewamy gorącym mlekiem i wyrabiamy na gładkie ciasto. W zależności od mąki ciasto może zabrać więcej lub mniej mleka.
5Wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka od szklanki. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
6Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy aż wypłyną. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia.
Porcja dla:
10 osób