Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszny sposób na pierś z kurczaka, zwłaszcza dla miłośników sycących dań pełnych smaków. Można do niej podać sałatkę z pomidora i ogórka, albo z rukoli.

Składniki:

  • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 plastry sera feta
  • 4 plastry boczku, usmażonego i odsączonego z tłuszczu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać marynatą.

3Piersi naciąć aby powstały kieszonki. Do każdej piersi włożyć plaster sera i boczku. Spiąć wykałaczkami.

4Piec przez 30-35 minut.

Porcja dla:

4 osób