Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszny sposób na pierś z kurczaka, zwłaszcza dla miłośników sycących dań pełnych smaków. Można do niej podać sałatkę z pomidora i ogórka, albo z rukoli.
Składniki:
- 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 plastry sera feta
- 4 plastry boczku, usmażonego i odsączonego z tłuszczu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
2W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać marynatą.
3Piersi naciąć aby powstały kieszonki. Do każdej piersi włożyć plaster sera i boczku. Spiąć wykałaczkami.
4Piec przez 30-35 minut.
Porcja dla:
4 osób