Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
95 min.

Pyszny i prosty obiad dla całej rodziny – pieczone kieszonki z piersi kurczaka z farszem pieczarkowym.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Naciąć filety kurczaka wzdłuż tak, aby powstała kieszonka. Oprószyć wszystkimi przyprawami.

2Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut, a następnie podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez 15 minut.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

4Kurczaka nadziewać farszem pieczarkowym i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać olejem i piec przez 40-50 minut.

Porcja dla:

4 osób