Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
65 min.
65 min.
Całkowity czas:
95 min.
95 min.
Pyszny i prosty obiad dla całej rodziny – pieczone kieszonki z piersi kurczaka z farszem pieczarkowym.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Naciąć filety kurczaka wzdłuż tak, aby powstała kieszonka. Oprószyć wszystkimi przyprawami.
2Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut, a następnie podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez 15 minut.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
4Kurczaka nadziewać farszem pieczarkowym i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać olejem i piec przez 40-50 minut.
Porcja dla:
4 osób